L'any Jaume I centra l'objectiu de diverses productores valencianes que van des dels documentals a les sèries
Documentals, llargmetratges i també sèries. L'any Jaume I ha fet que vàries iniciatives audiovisuals, institucionals i privades, totes elles valencianes, posen en marxa noves produccions al voltant de la figura del monarca. Febrer ha sigut el tro d'eixida d'una llarga llista d'actes que pretenen festejar els 800 anys del naixement del rei en Jaume. La importància que la seua biografia té a terres valencianes no podia deixar-se passar de banda.
Es tracta d'una efemèride que s'ha trobat amb un ampli reso dins el sector audiovisual. Radiotelevisió Valenciana (RTVV) ha encetat la commemoració de l'octau centenari del naixement del rei Jaume I amb una ampla cobertura informativa dels actes programats per les institucions valencianes i l'estrena de dos produccions pròpies: el documental Jaume I, el rei dels valencians i una sèrie radiofònica del mateix títol que dramatitza la vida del rei. Un equip de Televisió Valenciana ha seguit les empremtes de la llarga i intensa vida de Jaume I. Durant dos mesos, el guionista Joan Llobell, el realitzador Jesús Insa i Ricardo Macián com a responsable de la imatge, junt a la productora Sílvia Marsal, han recorregut els llocs de la Corona d'Aragó que van ser escenaris de les diferents etapes del rei. El periodista Joan Llobell és també el narrador del documental, el guia que ens acompanya seguint els llocs del Conqueridor. Una producció de 55 minuts de duració, que Canal 9 ha anunciat com el més ambiciós que ha fet mai sobre la seua figura i enterament rodada en format 16.9 que conté algunes imatges inèdites, com els frescos del castell d'Alcanyís, que representen l'entrada de Jaume I a València, i que s'han gravat per primera vegada des d'una perspectiva frontal gràcies a la utilització d'una grua, a més d'algunes dramatitzacions.
Des de desembre de 2007, una productora valenciana també ha iniciat el rodatge d'un llargmetratge documental sobre la trajectòria vital i geogràfica del rei. Una proposta del guionista valencià Eduard Torres que han recolzat Heneas TV i Cadiradefusta.com i que ens proposa un viatge actual seguint les empremtes que ens ha deixat Jaume I per tots els actuals territoris de la Corona d'Aragó. De Montpeller i Carcassonne fins a Monsó, Tarazona, Saragossa, Daroca, Alcanyís, Peníscola, Salou, Lleida i les terres d'Urgell, Mallorca i Santa Ponsa, Castelló, El Puig, València, Montaverner, Xàtiva, Banyeres, Biar, Múrcia i Lorca, Alzira ó Poblet... vora mig centenar d'emplaçaments per comprovar cóm s'ha transformat el nostre territori. Rere les passes del rei, amb una perspectiva de difusió més extensa, s'editarà en un format de llarg documental i també un de 50 minuts per a oferir-lo a totes les televisions de les autonomies que hui integren l'antiga Corona d'Aragó, a més del sud de França. Els responsables del mateix s'han marcat un plaç de tres mesos per concloure la gravació, muntatge i sonorització del treball (que es farà en castellà i valencià) per tindre'l a punt abans de l'estiu de 2008.
Un tercer treball, aquesta vegada en format de sèrie documental de 13 capítols i sols per a la Comunitat Valenciana, està preparant-se per la també productora valenciana Malvarrosa Media. La sèrie, dirigida per José Luis Forteza, ens proposa tretze rutes geogràfiques per la Comunitat Valenciana seguint l'estela de Jaume I. Un projecte que entrarà en fase de producció al segon semestre de 2008 per a emetre's a principis de 2009, tancant l'any Jaume I, i que ens convidarà a conèixer les terres valencianes per mig dels seus vestigis arquitectònics, culturals, socials i gastronòmics. Com en els projectes anteriors, la Crònica dels seus viatges de conquesta, el conegut com a 'Llibre dels feits', es el punt de partida de la sèrie.
Tot un homenatge digne d'un rei.
Comentaris