Quatre documentals per a un món global



L'IVAC- La Filmoteca Valenciana presenta un cicle documental de temàtica solidària i tambè ecològica sobre alguns aspectes de la globalització del planeta amb treballs de la realitzadora canadenca Jennifer Baichwal ("Manufactured Landscapes") així com de l'austriac Nikolaus Geyrhalter ("Our Daily Bread") sobre els efectes de la industrialització desmesurada; dels britànics Marc i Nick Francis ("Black Gold") sobre el comerç just; i de la també britànica Lucy Walker ("Blindsight") .

Una ocasió única per poder visionar aquestes propostes documentals en pantalla gran, donat que a pesar de que es poden vorer a diferents canals de la xarxa són de dificil distribució a les sales comercials. Tal volta el més guardonat siga MANUFACTURED LANDSCAPES (Paisatges transformats) que tracta sobre els efectes de la industrialització desmesurada i dels seus efectes sobre la Terra. Una visió de la realitzadora Jennifer Baichwal que ha rebut moltíssims premis.

Jennifer Baichwal va nàixer en Montreal. El seu primer documental "Let it menja Down: The Life of Paul Bowles" es va estrenar en el Festival Internacional de Cinema de Toronto en 1998 i va guanyar un premi Emmy Internacional al Millor Documental Artístic. El seu següent treball "The Holier it Gets" retrata el que Baichwal va fer amb el seu germà i les seues dues germanes al naixement del riu Ganges amb les cendres del seu pare. La pel·lícula va guanyar en Hot Docs 2000 els premis a la Millor Pel·lícula Canadenca Independent i al Millor Documental Cultural. "The True Meaning of Pictures" és un llarg sobre el treball del fotògraf apalatxe Shelby Llig Adams. La pel·lícula es va estrenar en Toronto l'any 2002 i en el Festival de Sundance en 2003. Després, a Baichwal li van encarregar fer quaranta curts sobre artistes que en les quatre últimes dècades havien estat finançats per l'Ontario Arts Council. Entres ells estaven l'escriptor Michael Ondaatje, l'artista Michael Snow, el pianista Eve Egoyan i la dramaturga Judith Thompson. "Manufactured Landscapes", fet l'any 2006, és un d'aquestos curts sobre el treball del internacionalmente reconegut artista Edward Burtynsky.

Amb l'esglaiador teló de fons del Himalaya tibetà, la realitzadora i guionista Lucy Walker ens presenta "Blindsight" (A cegues) narra l'aventura de sis adolescents tibetans que es van proposar escalar el Lhakpa Ri, de 7045 m. d'altura, situat en la cara nord de l'Everest. Aquest perillós viatge es converteix en un desafiament aparentment impossible, més encara si tenim en compte que són cecs. Considerats per molts tibetanos com posseïts per dimonis, els xics són rebutjats pels seus pares, menyspreats pels seus llogarets i marginats per la societat. Però l'educadora i aventurera cega Sabriye Tenberken, fundadora de la primera i única escola per a invidents del Tíbet, juntament amb el famós escalador, també cec, Eric Weihenmayer, ajudarà a aquests joves a superar les seues enormes dificultats i els animarà a arribar molt més allà del que mai hagueren imaginat.

Les multinacionals del cafè dominen els centres comercials i els supermercats, controlant una indústria que mou més de 80 bilions de dòlars anuals i convertint aquest producte en la mercaderia comercialitzada més valuosa de tot el món després del petroli. Però mentre que nosaltres seguim pagant més i més per un capuchino, el preu que es paga als camperols que conreen el cafè segueix sent molt baix, fins al punt d'obligar a molts a abandonar les seues collites. És la proposta que ens plantejen Marc i Nick Francis, directors i guionistes de "Black Gold" (Or negre) el producte més valuós de tot el planeta després del petroli.

Com a complement d'aquest cicle, ens trobem el treball de l'austriac Nikolaus Geyrhalter "Unser Täglich Brot" (El nostre pa de cada dia). Aquest vienés és director, guionista, productor i càmera de la producció que
descriu les "metròpoli" del sector agroalimentari que abastiexen Europa, posant l'accent en la deshumanització d'un procés vital per mitjà d'una estètica surrealista del documental industrial. (Font: IVAC/HoyCinema/Docurama/Youtube)



Comentaris