LANDSCAPES OF WAR presenta un documental sobre els xiquets refugiats durant la guerra civil



Aquest documental recull els testimonis dels que es conèixen com els xiquets de la guerra. Aquells als que el conflicte civil espanyol va desplaçar de les seues llars habituals. Però, a més, amb una peculiaritat: són els primers grups de xiquets que es van evacuar de Madrid fugint de la por i la mort als bombardejos. "Levante" era el lloc més segur a la tardor de 1936. Sense poder fer classes, amb escoles derruides per les bombes, centenars de xiquets anaven pels carrers cada dia. Molts pares no volien que se'n anaren però el temor a un mal major va fer que els deixaren eixir en camions i trens especials cap a Alacant, València i també Catalunya.

Aquest mes de maig, un avanç del documental es presenta al Congrés 'Landscapes of War', mentre la tasca de recerca de patrocinis i la continuació de gravació d'entrevistes continuarà al llarg de 2009. Aquesta proposta ha alçat l'interés de molts assistents al congrés que es celebra al Centre Cultural de la Beneficència de València (amb el suport del CVC i de la FVMP) que han vist un nou paisatge que deixa tot conflicte bèlic quan acaba, cóm es transforma i es desplaça la societat civil i amb ella, el desenvolupament posterior de families i diferents grups socials.

Aquest treball es centra amb els "madrilenys" que es van quedar a viurer al lloc de refugi -cadascú per diferents motius- i que van arribar amb 2,3, 4 i fins a 9 anys. Venien a un lloc i families d'acollida els replegaven. Uns nous pares (els d'aci) que feien de tutors fronts als naturals (els de Madrid). Escenaris com Dénia, Xàbia, Gata, Benissa, Pego i molts indrets més, recullen encara hui a aquestos xiquets. Són el testimoni i el resultat d'una guerra, l'èxode que patixen els més indefensos. Ells no van poder triar, ells no volien, però les consequències han arrosegat les seues vides.

L'associació cultural Antoni Llidó va fer una exposició a Xàbia l'any 2005 sobre el que suposen els conflictes bèlics sobre les poblacions civils, la nostra guerra era un referent ineludible, el record d'aquells xiquets i xiquetes també; arran d'aquell acte es van començar a recollir testimonis i ampliant l'òrbita de treball i de recuperació de la memòria d'aquestos xiquets a tota la comarca de la Marina Alta, un exemple concret d'un fenòmen que es repetix a tot el món, encara hui.

Un documental produït per Cadiradefusta, amb guió i direcció d'Eduard Torres, i seguint les investigacions d'historiadors com ara Teresa Ballester, Ferran Zurriaga, Vicent Balaguer, Joan Miquel Almela, Robert Llopis i Joan Morell, entre molts altres.

A la tasca d'aquestos historiadors i investigadors, s'unix l'esforç tècnic i de molts professionals que ens ajuden, com ara la banda sonora composta per Ximo Guardiola, cantant, músic i lider del grup Owix, que ens ofereix -aci- les seues versions de la Internacional i del Cant dels Ocells, a més d'altres composicions, amb l'ajuda de l'estudi El Corral del Burro. (Font: Cadiradefusta /eduardtorrestv)


Comentaris