“À première vue”: el futur del cinema mediterrani en la Mostra de València

 


“Descobrir a joves cineastes del Mediterrani”. Amb aquest lema defineix el seu principal objectiu el programa “À première vue”, una selecció de curtmetratges procedents d'escoles de cinema de Beirut, Marràqueix i Tunísia comissariada per COPEAM, en col·laboració amb la Università Telematica Internazionale Uninettuno, i que es veurà en Mostra de València, del 15 al 24 d'octubre.

La Conférence Permanent de l’Audiovisuel Mediterranéen (COPEAM) és una associació sense ànim de lucre dedicada a la promoció del diàleg i la integració cultural al Mediterrani, a través de la implicació dels principals actors del sector audiovisual, entre els quals destaquen les ràdios i televisions públiques de 26 països, associacions professionals i culturals, institucions educatives, productores independents, autoritats locals d'Europa, Balcans, Àfrica del Nord i Orient Mitjà i, per descomptat, festivals de cinema. Entre ells, Mostra de València, que enguany inicia la seua col·laboració activa amb l'associació projectant aquesta interessant selecció de curts.

El programa inclou “Dans els couloirs”, una producció de l'ALBA (Académie Libanaise dónes Beaux Arts) dirigida per Yara Choueiter i protagonitzada per un jove conserge d'hotel la rutina laboral del qual es veu interrompuda un matí en què es troba amb una habitació sumida en el caos. A mesura que va netejant i posant ordre en el lloc, començarà a establir una connexió molt particular amb la dona que ocupa l'habitació.

De la mateixa escola procedeix “There Must Be Something Wrong”, de Karim Nasr, ambientat en una Beirut buida i distòpica, on un home que porta molt temps treballant des del seu domicili rep un email que li comunica el seu acomiadament.

El ESAC Gammarth, centre d'ensenyament audiovisual tunisià, aporta també dos treballs. D'una banda, “Craque Madame”, de Meriem Essoussi. Compte la història d'una dona que, tres anys després de divorciar-se d'un maltractador, tracta de recuperar la seua vida. No obstant això, el seu exmarit continua assetjant-la, fins que un dia ella decideix prendre el control de la seua vida.

L'altra proposta de Tunísia és “Rouge, Orange, Vert: Triptyque de la rue”, i com el seu títol anuncia, desenvolupa tres situacions de violència que es desenvolupen de manera simultània en un encreuament de carrers durant el canvi d'un semàfor. Dirigeix Aymen Daboussi.

Completen el programa dos curtmetratges marroquins, desenvolupats per estudiants de la ESAV Marràqueix. En “Li retour”, d'Isabelle Christiane Kouraogo, una jove senegalesa que estudia al Marroc s'assabenta que la seua mare pateix una malaltia incurable. Però no disposa de recursos econòmics per a comprar un bitllet d'avió, així que decideix viatjar per carretera, on coneixerà a un transportista.

Finalment, “Heist”, de Adil Ba Jmad, proposa una història curiosa: La d'un jove estudiant d'una acadèmia de cinema que, després de ser expulsat per no pagar la matrícula del curs, decideix robar en la pròpia escola per a rodar una pel·lícula. Per descomptat, res eixirà com havia planejat.

Una excel·lent oportunitat per a conéixer el treball de cineastes que, molt prompte, podrien tornar a la Mostra per a competir amb els seus primers llargmetratges.

Font: https://lamostradevalencia.com/ca/noticies/

Comentaris