El cinema fantàstic udola en Sitges

 


La figura de l'home llop és el leit motiv de la 54a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebra del 7 al 17 d'octubre. la delegació espanyola en aquesta edició és, com acostuma, nombrosa i pel certamen es passaran, entre altres, Veneciafrena d'Álex de la Iglesia, L'erm de David Casademunt, L'àvia de Paco Plaza, Tots cremaran de David Hebrero, Visitant d'Alberto Evangelio o Tres de Juanjo Giménez.

El major festival de cinema fantàstic i de terror a nivell mundial ja ha començat la seua nova edició, en la qual els espectadors podran veure fins a 126 títols. En aquesta ocasió, l'organització ha triat a l'home llop, principal representant iconogràfic del tema clàssic de la bèstia interior o la dualitat interna en l'ésser humà, com leit motiv. Tindrà una presència constant en el Festival, entre altres coses, amb una retrospectiva de títols i la publicació del llibre ‘La bèstia interior. Hydes, licantrops i altres figures teriantrópicas en l'imaginari audiovisual’.

El jurat oficial està integrat per la cantant Alaska, el director Ali Abbasi, l'humorista Joaquín Reyes, la directora i actriu Lluna (María Lidón) i el crític de cinema Antonio Trashorras.

Álex de lla Iglesia torna a ser protagonista a Sitges. Si l'any passat va acudir per a mostrar la seua sèrie 30 monedes, en aquest 2021 porta fora de concurs el seu llargmetratge Veneciafrenia, que tindrà a més la seua estrena mundial. Aquesta pel·lícula, la primera del seu segell cinematogràfic ‘The Fear Collection’, és una mescla salvatge de giallo i slasher gravada en la monumental ciutat italiana.

Jorge Guerricaechevarría i el propi de la iglesia signen el guió d'aquesta producció de Pokeepsie Films i Mogambo Production que portarà a sales Sony Pictures. Venècia serà el terrorífic escenari on els personatges Ingrid García Jonsson i Silvia Alonso lluitaran per a salvar les seues vides.

Un altre debut que el comité de Sitges ha situat en la principal secció Visitant, film d'Alberto Evangelio que està produït per Beniwood Produccions, Chester Mitjana Produccions, Life & Pictures, i The Other Side Films. Combinant el thriller i la fantasia, i amb temes com la maternitat, la culpa o les dimensions paral·leles, està protagonitzada per Iria de Rio, Miquel Fernández, Jan Cornet i Sandra Cervera. La pel·lícula serà estrenada en sales pròximament de la mà de Filmax.

El prestigi internacional de Sitges és incontestable, com es demostra en la impressionant programació que cada any arma. La cinta inaugural de 2021 és Mona Lisa and the Blood, amb la qual Ana Lily Amirpour (Una xica torna a casa sola de nit) compte la història d'una jove amb habilitats estranyes que escapa d'un centre de malalts mentals.

La nova pel·lícula de l'univers Michael Myers, Halloween Kills, dirigida per David Gordon Green, també es podrà veure, així com algunes de les cintes que més van captivar al públic de Cannes: Lamb de Valdimar Jóhannsson, The Innocents de Eskil Vogt i Nitram de Justin Kurzel. Figures consolidades com Edgar Wright, Ben Wheatley, Neill Blomkamp o Alexandre Bustillo i Julien Maury tornen amb Última nit en el Soho, In the Earth, Demonic i The Deep House respectivament.

Dins del sempre estimulant cinema asiàtic cal destacar la presència de Cliff Walkers de Zhang Yimou, The Great Yokai War: Guardians de Takashi Miike, The Deer King de Ando Masahi i Masayuki Miyaji, i The Medium de Banjong Pisanthanakun. En animació destacaven Belle de Mamoru Hosoda, Where is Anne Frank de Ari Folman i Mad God de Phil Tippett.

Altres pel·lícules que no cal perdre de vista són Freaks Out de Gabriele Mainetti, She Will de Charlotte Colbert, Seance de Simon Barret, Eight for Silver de Sean Ellis, Silent Night de Camille Griffin o Inexorable de Fabrice du Welz.

Per seté any consecutiu, la plataforma Filmarket Hub i el Festival de Sitges organitzen Sitges Pitchbox, esdeveniment de pitching enfocat a llargmetratges i sèries de terror, ciència-ficció o fantàstic en desenvolupament. La gran novetat d'enguany és que estarà complementat amb el Showrunners LAB, un seminari d'introducció i assessorament sobre la figura del showrunner mitjançant la presentació i anàlisi de tres models: els Estats Units, Països Escandinaus i Espanya.

El laboratori ja compta amb la col·laboració confirmada de Nick Antosca, creador de la sèrie Channel Zero de HBO, i Teresa Fernández-Valdés, cofundadora de Bambú Produccions, com a mentors.

Font (i article complet): https://www.cineytele.com/2021/10/07/el-cine-fantastico-que-aullara-en-sitges/

Comentaris