¿Qué és Espanya? 1929-1930

Rere aquest títol s'ha estrenat a València el documental restaurat per l'IVAC-La Filmoteca amb l'acompanyament musical al piano d'Arcadi Valiente.

A partir de la documentació del seu contingut dirigida per la Residència d'Estudiants, i l'ajut del Ministeri de Cultura mitjançant la Societat Estatal de Commemoracions Culturals, el documental ofereix un resum d'imatges de les iniciatives desenvolupades al camp de l'educació i la investigació científica a Espanya durant les primeres dècades del segle XX. Totes elles vinculades amb la ILE (Institución Libre de Enseñanza) creada en 1876, i que va treballar con juntament amb la JAE (Junta para la Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas) creada en 1907 i que aquest any celebra el seu centenari. La conjunció d'aquestes institucions, amb la figura de Santiago Ramón y Cajal al capdavant, van obrir el període conegut com l'edat d'argent de la ciència a l'estat espanyol.

¿Què ès Espanya? és un treball de recopilació audiovisual que ens permet -per primera vegada- vorer aquells espectaculars canvis dins la societat espanyola de fa cent anys. Seixanta i un minuts dedurada on es combina imatge fixa amb sequències en moviment, moltes d'elles les primeres que s'han descobert al seu àmbit. Fragments inèdits i noms històrics com Rodolfo Llopis, Angel Llorca, Francisco Giner, Joaquim Costa, Pérez Galdós, Unamuno, alumnes d'un grup escolar i la pròpia residència d'estudiants i el seu quefer quotidià omplin el metratge d'un documental d'imprescindible visió pels professionals del sector.

Comentaris

Unknown ha dit…
Només una puntualització: L'assistència és lliure i no per invitació. S'han cursat invitacions de protocol, però la sessió està oberta al públic com les altres de la programació de la Filmoteca en l'IVAM. Qui haja rebut invitació haurà de canviar-la en taquilla.