Una película polaca s'alça amb la Lluna de València 2010



La pel·lícula Galerianki/Mall Girls, òpera primera de la directora polonesa Kasia Roslaniec, s'ha alçat amb la Lluna de València a la Millor Pel·lícula en la Secció Oficial de Llargmetratges a Concurs del XXV Festival Internacional de Cinema Jove 2010. La concessió del premi, valorat en 30.000 euros, va resultar molt complicada per al Jurat, compost per l'actriu romanesa Hilda Peter, la intèrpret espanyola Ana Álvarez, l'actor hongarès Ivan Fenyo, el guionista alemany Holger Jäckle i l'intèrpret alemany Ingo Scholl.

Com a solució, es va decidir concedir un esment especial a Submarí, de Thomas Vinterberg. Durant la roda de premsa, Scholl va argumentar les raons que van pesar en l'elecció definitiva de l'òpera primera de Roslaniec: Galerianki/Mall Girls presenta una Polònia que no s'havia vist abans en el cinema, una societat post comunista en la qual xiquets i majors es troben perduts. La pel·lícula reflecteix la insatisfacció actual entre la joventut, on pesa més el plaer immediat (prostituir-se) en canvi de diners, que els objectes materials'. L'actriu Hilda Peter ha destacat la duresa del film, que plasma 'una situació que no només afecta a aquest país, sinó que és una realitat contemporània estesa'.

Mall girls respon a un projecte elaborat al llarg de sis mesos d'entrevistes i contactes amb adolescents que freqüenten els centres comercials a través de la xarxa social grono.net, (l'equivalent polonès de Facebook). La pel·lícula ha causat una commoció a Polònia pel seu retrat realista de les cridades 'filles del consumisme', que ofereixen sexe a desconeguts a canvi de menuts obsequis, com vaquers o mòbils. El director de Cinema Jove, Rafael Maluenda, ha destacat que el premi de la Lluna de València està concebuda 'per a donar suport la distribució de la pel·lícula guanyadora en els cinemes espanyols' i espera que el premi 'ajude a l'arribada de Galerianki als nostres cinemes'. (Font: http://www.cinemajove.com/)

Comentaris